Защо лицензиран софтуер?

 

Microsoft

 

Microsoft

Лицензираният софтуер защитава.


Лицензираните копия на софтуера на Microsoft идват с по-високо ниво на защита от вируси, шпионски софтуер и други зловредни кодове спрямо нелицензираните им версии.

Microsoft

Лицензираният софтуер има техническа поддръжка.


Само собственици на лицензирани софтуерни продукти могат да се възползват от предимствата на техническа поддръжка от Microsoft или партньорите ни. И обратното – притежателите на нелицензирани копия може да претърпят реални финансови и лични загуби в случай на проблем.

Microsoft

Лицензираният софтуер е надежден.


Клиентите ни могат да разчитат на надеждността и производителността, която само правилно лицензираният софтуер може да им осигури. Спестете си проблемите от принудително спиране на работата на компютъра, пробиви в сигурността или други пречки, причинени от използването на нелицензиран софтуер.

 

Рисковете от използването на нелицензиран софтуер

 

Microsoft

Вируси, зловредни кодове,кражба на лични данни


Около 1/3 от компютрите, работещи с нелицензиран софтуер, се заразяват с някакъв вид вируси, което увеличава риска от кражба на лични данни и банкова информация.*

* International Data Corporation, DANGERS OF COUNTERFEIT SOFTWARE STUDY 2013.

Microsoft

Повредени компютри, смартфони, таблети


Използването на нелицензиран софтуер може да доведе до ограничаване на производителността на компютрите, смартфоните, таблетите и всички други устройства на всяка една компания или потребител.

Microsoft

Повече разходи


Отстраняването на проблеми, причинени от използването на нелицензиран софтуер може да е скъпо. Над 25 млрд. американски долара и повече от 1.2 млрд. часа труд са безвъзвратно загубени за отстраняването на проблеми, породени вируси, инсталирани заедно с нелицензирани копия на софтуер през 2014 г.**

** International Data Corporation, Whitepaper, The Link between Pirated Software and Cybersecurity Breaches, 2014.

 

Как да разпозная фалшификата?


Запознаването с различните видове нелицензиран софтуер ще ви помогне да постигнете надеждно ниво на работа с вашия компютър. Ако нещо изглежда неправилно, по-добре проверете, преди това да доведе до рискове за вас. Научете повече на www.microsoft.com/bg-bg/howtotell/

Начин на разпространение Описание Как да го избегнем
Microsoft

Инсталиране на неправилно лицензиран софтуер

Неправилното лицензиране при инсталирането на софтуер е налице, когато някой инсталира (и обикновено активира) един лиценз на няколко устройства, а след това продава устройствата без съпровождащите лицензи за софтуера. Избягват се разходите за лицензите, но обикновено се начислява цена на потребителя за незаконния софтуер.
Клиентите може изобщо да не разберат за наличието на неправилно лицензиран софтуер, докато не бъдат изложени на някои от рисковете, които това крие.
При закупуване на компютри с предварително инсталирани версии на Windows, потърсете Сертификат за автентичност (COA) или Genuine Microsoft Label (GML) – и двата са индикация за оригинален софтуер от Microsoft.
Microsoft

Покупка на сертификати за автентичност (COA)

Друг метод за разпространение на нелицензиран софтуер е покупката на единични сертификати за автентичност (СОА) без съпровождащия ги софтуер, за който са издадени. Обикновено те се продават, като се представят за „излишък“ или „неизползваеми етикети“, но всъщност са фалшификати. Продажбата на сертификати за автентичност (СОА) без софтуер към тях означава, че софтуерът не е правилно лицензиран и крие съответните рискове. Сертификатите за автентичност не трябва да бъдат препродавани, предлагани или закупувани, без да са обвързани с продажбата на компютър или друг, свързан софтуер на Microsoft (или под формата на пакетен продукт, или под формата на Microsoft OEM софтуер, закупен от системни интегратори). Не ставайте жертва, като закупите самостоятелен Сертификат за автентичност.
Microsoft

Свален от интернет

Обикновено това е софтуер, разпространяван нелегално чрез peer-to-peer мрежи или свален от неоторизирани сайтове. Освен че това може да нарушава интелектуалните права на автора на софтуера, този софтуер често съдържа и опасни вируси и зловредни кодове, които могат да изложат потребителите на риск. Сваляйте софтуер на Microsoft само от места, които са проверени, като например Microsoft Store. Никога не сваляйте софтуер на Microsoft от peer-to-peer мрежи или други съмнителни сайтове.
Microsoft

„Изтекли“ ключове за обемно лицензиране (VLK)

Договорите на Microsoft за корпоративно лицензиране осигуряват Лицензни ключове за обемно лицензиране (VLK) за активиране на продукти на Microsoft в определени случаи. Неоторизираното разпространение на тези VLK извън организацията, за която са предназначени, нарушава интелектуалните права на автора на софтуера и носи съответните правни и финансови рискове. Подобни лицензи могат да бъдат използвани легално само на компютрите, които са част от организацията с Договор за корпоративно лицензиране. Употребата на VLK е незаконна, когато се продават или разпространяват извън организацията, за която са предназначени. Никога не закупувайте, не използвайте незаконно и не сваляйте VLK.
Microsoft

Сайтове за онлайн търговия

Нелицензиран софтуер често се разпространява чрез сайтове за онлайн търговия (аукциони), където продавачите се възползват от неподозиращите клиенти. Продавачите може да представят лиценза като продукт „втора ръка“, предварително активиран продукт, крадени или използвани COA, нелегално копирани DVD и др. Купувачите често остават без защита и са изложени на множество рискове, когато открият, че са станали жертва на измама. Внимавайте, когато купувате софтуер от сайтове за онлайн търговия. Намерете информация за това: Дали софтуерът се продава в неговата оригинална опаковка? Дали той включва всички необходими компоненти? Дали познавате и можете да се доверите на продавача?
Сайтът използва "бисквитки" | Приемам